Freire wint Brabantse Pijl

Oscar Freire heeft de Brabantse Pijl weten te winnen. In de sprint was de Rabobank-renner medevluchters Axel Merckx en Marc Lotz te vlug af.

Net als in de E3-prijs van gisteren lieten zich vandaag weer enkele favorieten voor volgende week in de Ronde van Vlaanderen zich zien. Ook voor Rabobank was de koers een goede graadmeter voor de kansen volgende week. Lance Armstrong bleek zoals verwacht nog niet in goede vorm te steken en kon in de finale niet mee.

In de finale van de wedstrijd was een kopgroep van vijftien man vooruit komen te zitten. Davitamon, Quick Step en Rabobank hadden ieder drie renners mee. Namens Nederland waren in de kopgroep Löwik, Kroon en Lotz mee. Rabobank had met Freire de grootste troef in de kopgroep zitten.

Twee rondes voor het einde gaat Freire alleen weg uit de kopgroep. Door verdedigend werk van Kroon houdt hij dat één ronde vol, maar als Kroon niet meer mee kan, kunnen Lotz en Merckx naar Freire toerijden.

De twee missen daarna echter de kracht om Freire af te schudden en nemen hem noodgedwongen mee naar de sprint. Daarin bewijst de wereldkampioen erg sterk te zijn en wint gemakkelijk.

Ploegleider Erik Breukink toonde zich erg tevreden met het resultaat: "Dat Freire zou aanvallen, hadden we niet gepland. Maar hij zette een keer aan en hij was weg. Gelukkig kreeg hij twee renners mee die hij in de sprint makkelijk aankon. Freire is in topvorm, maar hij zal geluk nodig hebben om de Ronde van Vlaanderen te winnen."

Uitslag:
1. Oscar Freire (Spa) 198 km in 4u38'56"
2. Marc Lotz (Ned) z.t.
3. Axel Merckx (Bel) z.t.
4. Wim van Huffel op +39"
5. Karsten Kroon (Ned) z.t.
6. George Hincapie (VS) z.t.
7. Nick Nuyens (Bel) z.t.
8. Simo Gerrans (Aus) z.t.
9. Vladimir Goesev (Rus) z.t.
10. Sébastien Joly (Fra) z.t.