WK Baan: Zilver voor achtervolgingsploeg

Ook de derde dag van het WK Baanwielrennen heeft de Nederlandse equipe succes gebracht. De Nederlandse achtervolgingsploeg veroverde zilver op de ploegenachtervolging.

Levi Heimans, Jens Mouris, Peter Schep en Niki Terpstra waren in de finale kansloos tegen de ploeg van Groot-Brittannië. Het Britse viertal bestaande uit Steven Cummings, Robert Hayles, Paul Manning en Christopher Newton bleek veel te sterk voor onze landgenoten: 4.05,619 tegen 4.09,971. Het brons was voor de Australiërs.

De zilveren medaille van de achtervolgingsploeg betekent de eerste WK-medaille sinds 1973 op de ploegenachtervolging. "Vroeger waren we al blij als we de top acht haalden", keek Schep, al drie keer actief op Olympische Spelen, terug. "Vorig jaar hebben we gezegd: we moeten nu maar eens voor de medailles gaan."

En de Nederlandse equipe is in deze 'missie' meer dan geslaagd. De ploeg van bondscoach Peter Pieters behaalde op de wereldtitelstrijd in Los Angeles inmiddels zes medailles: twee gouden, twee zilveren en twee bronzen.

Helaas komen daar op het onderdeel sprint geen medailles meer bij. Titelverdediger Theo Bos en Teun Mulder werden namelijk vroegtijdig uitgeschakeld. Beide Nederlanders verloren in de kwartfinale. Mulder verloor van de Duitser René Wolff en Bos moest zijn meerdere erkennen in de Australiër Jobie Dajka.

Bos weet zijn verlies aan een tactische fout. "Ik ging te laat aan en daarmee gaf ik hem de kans om terug te komen", aldus de winnaar van olympisch zilver. "Maar over het toernooi moet ik gewoon tevreden zijn", verwees Bos naar zijn gouden medaille op de kilometer tijdrit en het zilver op de teamsprint.