Motorfabrikanten dreigen met rechter

BMW, Honda en Mercedes dreigen de FIA aan te klagen als de motorregels per 2006 worden veranderd. Ze vinden de geplande reglementswijziging in strijd met het Concorde-akkoord.

De FIA wil voor het seizoen 2006 een reglementswijziging doorvoeren die 3 liter V10-motoren verbied en de fabrikanten dwingt terug te gaan naar 2.4 liter V8 motoren. Die maatregel zou de kracht van de motoren met ongeveer 20% verminderen en daardoor de snelheid omlaag brengen en de veiligheid in de Formule 1 vergroten.

Volgens Honda, BMW en Mercedes zou een dergelijke wijziging in strijd zijn met het Concorde-akoord. Otmar Szafnauer, vice-president van Honda Racing Development vertelde: "Honda stapte de Formule 1 in met als basis dat we tot het einde van 2007 3 liter V10's hadden, zoals is beschreven in het Concorde-akkoord. Die positie wordt nu ondermijnd. Dit zijn grote beslissingen die juist moeten worden genomen en we moeten ervoor vechten. Dit kan de Formule 1 doen splijten."

FIA-president Max Mosley denkt dat hij een dergelijke beslissing wel mag nemen. Op basis van het Concorde-akkoord kan hij technische regels aanpassen op basis van veiligheidsargumenten. Hij zegt dan ook: "Als we meerdere malen door de technische werkgroep van de Formule 1 erop worden gewezen dat de snelheden te hoog zijn, dan moeten we optreden. Snelheid is een gevolg van kracht en de meest effectieve manier om de motorkracht te beperken is om capaciteit van de motor te beperken."