Moos pakt de dubbel in Romandië

De Zwitser Alexander Moos heeft in eigen streek de lastige derde rit van de Ronde Van Romandië gewonnen. Hij pakt hiermee ook de leiderstrui af van Bradley McGee, en vertrekt morgen in de koninginnenrit als leider.

De Zwitsers van Phonak hadden Oscar Camenzind vooruit gestuurd in deze rit. Daarachter deden vooral de mannen van CSC het werk voor hun kopman Ivan Basso. Op de slotklim op 12 km van het einde raasde het fel uitgedunde peloton hem voorbij. Camenzind werd voor deze ontsnapping bedankt met de bergtrui. Aangevoerd door Jorg Jaksche snelde de groep waar alle favorieten nog bij waren toen naar boven. Maar op 8km vond Piepoli het welletjes. De Italiaan plaatste een aantal stevige demarages tot de kopgroep maar tien renners meer bedroeg. De voornaamste afwezige vooraan was op dat moment Stefano Garzelli, de ritwinnaar van gisteren en topfavoriet voor de Giro.

Na de vele prikken van Piepoli schoot Moos in actie. Bij zijn eerste demarage was de kopgroep gehalveerd, met leider Bradley McGee in de tweede groep. Bij de volgende sleur nam hij enkel Piepoli mee en liet hij topfavoriet Ivan Basso, Jeker en zijn ploeggenoot bij Phonak, Hamilton, achter zich. Maar de Amerikaan voelde zich blijkbaar nog sterk genoeg, en kwam in geen tijd aansluiten bij het tweetal. In de sprint met drie versloeg Moos dan ruim Piepoli. De geëmotioneerde Zwitser pakt dankzij deze ritoverwinning ook nog de leiderstrui af van McGee, die negende eindigde.

top tien derde rit
1.A.Moos (Zwi) 145 km in 3u32'45"
2.L.Piepoli (Ita) z.t.
3.T.Hamilton (VS) op 5"
4.A.Zülle (Zwi) 26"
5.D.Cioni (Ita) z.t.
6.F.Jeker (Zwi)
7.I.Basso (Ita) 30"
8.T.Valjavec (Svn) z.t.
9.B.McGee (Aus) 58"
10.N.Sörensen (Den) 1'23"

top tien klassement
1.A.Moos (Zwi) in 11u38'19"
2.T.Hamilton (VS) op 5"
3.L.Piepoli (Ita) 18"
4.I.Basso (Ita) 38"
5.A.Zülle (Zwi) 40"
6.F.Jeker (Zwi) 44"
7.B.McGee (Aus) 56"
8.T.Valjavec (Svn) 58"
9.D.Cioni (Ita) 1'07"
10.F.Mancebo (Spa) 1'42"