[Uitslag] Zweden - Senegal

Senegal is door een 2-1 overwinning (na verlenging) op Zweden doorgedrongen tot de kwartfinales van het WK.

De beginfase van de wedstrijd was duidelijk voor de Zweden. In de derde minuut lieten de Zweden een mooie ingestudeerde vrije trap zien. Keeper Sylva van Senegal reageerde echter met een knappe reflex en Magnus Svensson wist in de rebound niet te profiteren.
In de 11e minuut was het wel raak: Larsson kopte een corner van Anders Svensson knap binnen. De verdediging van Senegal ging hier echter niet volledig vrijuit.

Na deze vroege openingstreffer kwamen de Afrikanen goed terug in de wedstrijd. Er ontstond meer druk op het Zweedse doel, en meer kansen op de gelijkmaker.
In de 25e minuut leek Senegal ook langszij te komen, maar het doelpunt van Pape Bouba Diop werd, terecht, afgekeurd wegens buitenspel.

Met een mooi strak schot weet Henri Camara in de 37e minuut wel de gelijkmaker binnen te schieten. Even daarna mist dezelfde Camara dé kans op de 2-1, als hij een vrije kopkans krijgt uit een voorzet van Diatta: hij kopt naast.

De tweede helft toont een beetje het zelfde beeld als in de eerste. Senegal is de overheersende ploeg, maar weet ook niet echt kansen te creëren. Vooral Diouf is goed bezig, maar zijn egoïsme zorgt ervoor dat echte dreiging uitblijft. In de 67e minuut schiet hij nog wel een vrije trap mooi, maar te zacht, in en kan de bal over het doel worden getikt door Edman.

Twintig minuten voor tijd komt Zlatan Ibrahimovic eindelijk in het veld, voor Alexandersson. Hij maakt een minder zenuwachtige indruk dan bij Ajax, maar ook hij kan het verschil niet maken.
Wel is hij twee maal dicht bij een doelpunt. Eerst na een mooie actie, waarbij hij verdediger Coly te slim af is, maar zijn schot gered ziet door Sylva, en later als hij een voorzet van links niet goed onder controle krijgt, en de bal van zijn voet laat springen.

De laatste tien minuten zijn er veel kansen over en weer. De wedstrijd wordt wat spannender om naar te kijken. Toch is de verlenging, voor het eerst dit WK, onvermijdelijk.

Svensson lijkt in de 6e minuut van de verlenging de golden goal te maken: met een schitterende "Zidane" speelt hij zichzelf vrij en schiet hij verwoestend op doel. Helaas voor hem en de Zweden staat de paal in de weg. Een kleine tien minuten later is het aan de andere kant wel raak: een schitterende hakbal van Thiaw wordt opgepikt door uitblinker Camara, die twee man uitspeelt en de bal langs Edman schiet.

Senegal speelt nu in de kwart-finale tegen de winnaar van Japan - Turkije.

Scoreverloop: 1-0 Larsson (11'); 1-1 Camara (36'); 1-2 Camara (113')