Futuremark laat 3DMark Vantage los

We hebben er even op moeten wachten maar 3DMark Vantage is nu officieel beschikbaar!

Deze next-gen 3DMark richt zich helemaal op DirectX 10 performance, wat dus onder andere betekent dat Windows Vista een vereiste is net als een grafische kaart die volledig DirectX 10 compliant is. De volledige minimale systeemeisen zijn hier te vinden.

Daarnaast heeft Futuremark meer versies dan ooit beschikbaar gemaakt, wat wel inhoudt dat de gratis versie minder mogelijkheden heeft dan voorheen. Met de gratis te downloaden versie is het namelijk slechts mogelijk om éénmalig de testen af te lopen. Pas als er $6,95 wordt neergelegd is het mogelijk om de standaardtest vaker te draaien en de score te uploaden. Wordt er $19,95 neergelegd voor de "Advanced Edition" dan valt ook de resolutie te veranderen en zijn er enkele feature-tests toegevoegd (die zich richten op het testen van een bepaald onderdeel van de grafische kaart, zoals de fillrate of de GPGPU performance). Wil je de scores ook nog eens op een commerciële manier gebruiken dan is de "Professional Edition" nodig waarvoor $495,- neergelegd moet worden.

In ruil voor 450 MB is de nieuwe benchmark te downloaden, hier is de officiële lijst met mirrors, twee snelle Nederlandse mirrors staan hieronder:

Gamer's Hell
Tweakers.net

Zoals altijd met 3DMark zijn zowel ATi als nVidia hard bezig hun drivers te optimaliseren voor deze nieuwe benchmark, de speciale ATi driver is hier te vinden, de nVidia tegenhanger staat hier in de 32-bits variant, de 64-bits variant is hier te vinden.

En dan om af te sluiten nog een overzichtsplaatje van het Duitse PC Games Hardware met scores van veel populaire grafische kaarten van zowel ATi als nVidia. Let wel, deze scores zijn met de officiële WHQL drivers, nog niet met de geoptimaliseerde drivers.

De invloed van geoptimaliseerde drivers wordt duidelijk in deze twee plaatjes van Tom's Hardware, waarbij het performanceverschil van de geoptimaliseerde betadrivers met de laatste officiële drivers duidelijk wordt.