Bedenker Brain Age weigert miljoenen aan royalty's

Ryuta Kawashima, beter bekend als dr. Kawashima uit de Braintraining-games, heeft de royalties die hij met zijn games verdiend heeft geweigerd. Hij zegt liever te werken dan de hele dag niets te doen. Na de Braintraning-games richt dr Kawashima zich nu op de groeiende vergrijzing in Japan en het bedenken van nieuwe uitvindingen en oplossingen om deze vergrijzing op te kunnen vangen. Dit vindt hij veel leuker dan gewoon rentenieren.

"Not a single yen has gone in my pocket," aldus dr Kawashima. "Everyone in my family is mad at me but I tell them that if they want money, go out and earn it."

De Braintraining-games van dr Kawashima zijn een groot succes, zowel in Japan als in de rest van de wereld. De royalties van de games zijn ondertussen gestegen tot 2.4 miljard Yen, iets meer dan 14 miljoen euro. Sinds mei 2005 zijn er wereldwijd zeventien miljoen Braintraining-games verkocht.

Kawashima, die met zijn baan aan de Tokohu universiteit een jaarsalaris van bijna 65.000 euro verdient, heeft het geld niet nodig. Zijn grote hobby is zijn werk en de royalty's worden dan ook in de wetenschap gestoken. Hij heeft al een lab laten bouwen van bijna twee miljoen euro en een ander lab wordt momenteel gebouwd en zal in maart klaar zijn.

Een leuk feitje is dat hoewel Kawashima games ontwikkelt voor Nintendo, zijn vier zonen in de leeftijd van 14 tot 22 jaar geen games mogen spelen doordeweeks. Ze mogen slechts een uurtje in het weekend spelen en hij heeft al eens een disc gebroken toen de regels overtreden werden.

"What is scary about games is that you can kill as many hours as you want. I don't think playing games is bad in itself but it makes children unable to do what they should do such as study and communication with the family," aldus Kawashima over gamende kinderen.

Zijn eigen toekomst ziet Kawashima ook niet zo rooskleurig. "I'm confident I'll go senile. Researchers, especially those in medical fields, are said to die of what they are studying. Since I've been studying the brain, I'll die of a brain disease."