Blu-ray aan de winnende hand in format oorlog

Al enige tijd strijden de twee "next-gen" formats voor optische schijfjes om de zuurverdiende centen van de filmfanaat. Nu lijkt er al een winnaar aan te wijzen in de strijd tussen Toshiba's HD-DVD en Blu-ray, dat het format is van een consortium van onder andere Sony, Philips, Samsung en Hitachi. Blu-ray zou volgens de laatste cijfers aan de winnende hand zijn. Blu-ray zou zich vooral gesterkt zien door de verkopen van Sony's PlayStation 3, deze console heeft een ingebouwde blu-ray lezer. Microsoft verkoopt een HD-DVD add-on voor haar Xbox 360 los.

Volgens berichten van verschillende (online) winkels werden in de tweede week van januari voor elke verkochte HD-DVD film, twee Blu-ray films verkocht. Sinds de introductie van Blu-ray, welke aanzienlijk later was dan die van HD-DVD, is het gat in het totale aantal verkochte schijfjes gedicht van 14% naar 7%. Zet deze trend in verkopen door dan zal Blu-ray over minder dan een maand de nummer één zijn in totale verkopen.

Het onderzoekscentrum "Understanding & Solutions" volgt de strijd tussen Blu-ray en HD-DVD en verwacht dat we eind dit jaar een duidelijke winnaar zullen hebben in de nog relatief jonge oorlog. Volgens de firma heeft Blu-ray de meeste kans om de markt te gaan overheersen, en heeft het format dit vooral te danken aan de verkopen van de PlayStation 3. Van alle verkochte HD films is 80% Blu-ray en zo'n 70% van de PlayStation 3 bezitters zou interesse hebben in de aanschaf van Blu-ray films. Verder verwacht men dat de prijs voor een losse Blu-ray speler tegen het einde van dit jaar rond de $400 zal liggen, waar de PlayStation 3 momenteel nog met $500 in de Verenigde Staten het goedkoopste is.