Verkoop Japanse tweedehands elektronica niet verboden

Volgens Akihabara News zal de Japanse overheid vanaf april van dit jaar de verkoop van tweedehands elektronica verbieden. Dat wil zeggen: het zal niet meer mogelijk zijn om elektronica, en dus ook games, van meer dan vijf jaar oud te verkopen. Het verpatsen van je NES of NeoGeo zal dan dus niet meer mogelijk zijn wanneer je jezelf aan de regels wilt houden.

Het idee komt van de elektronicabedrijven zelf: zij lobbyen al langer om dit verboden te krijgen omdat er totaal geen winst voor hen inzit op deze manier. Mensen die het geld hebben om een nieuw apparaat te kopen doen dit namelijk niet in de winkel maar bij iemand anders.

In Nederland zit dit er nog niet aan te komen. Maar misschien is dit wel een goede tijd om nog even snel alle oude meuk die je op zolder hebt liggen te verpatsen via de bekende wegen.

Update 11.15

Het hele bericht blijkt gebaseerd te zijn op een misverstand. De regels omtrent het verkopen van tweedehands materiaal worden in Japan inderdaad strenger, maar geheel verboden wordt het zeker niet. Het is bijvoorbeeld nog geheel legaal om naar het buitenland tweedehands goederen te verkopen of om ze te verhuren. Wel moeten alle tweedehands producten in Japan binnenkort een PSE-label bevatten dat aangeeft dat het produkt nog in goede staat is. Echter, Verkopers kunnen zichzelf registreren bij de overheid zodat ook zij dit soort controles mogen doen en labels op elektronica mogen bevestigen.