Bestuurslid Gizmondo Europe blijkt maffia-lid

Ongeveer een maand geleden hadden we al het bericht dat de Gizmondo in problemen is gekomen omdat verschillende bestuursleden door allerlei kunstgrepen erg veel geld verdienden. Vorige week hebben Carl Freer, directeur, en Stefan Eriksson, bestuurslid, ontslag genomen bij Gizmondo Europe.

Maar de Zweedse krant Aftonbladet is erachter gekomen dat Stefan Eriksson vroeger veroordeeld vanwege betrokkenheid bij een Zweedse Maffia-groep, net als twee andere Gizmondo Europe werknemers. Eriksson is in 1993 en 1994 veroordeeld voor maffia-praktijken zoals het witwassen van vals geld en poging tot het frauderen van een financiëel instituut voor drie miljoen dollar. In totaal was hij veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Eriksson werd toen gezien als brein achter de organisatie, die door de media de Uppsala Maffia werd genoemd. Deze naam is gebaseerd op de stad vanuit waar de groep opereerde, en heel toevallig heeft Gizmondo Europe hier zijn Zweeds kantoor gevestigd.

Twee andere werknemers van Gizmondo Europe, die volgens de geruchten ook ontslag hebben genomen vorige week, zijn jaren geleden ook veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de Uppsale Maffia. Eén van die werknemers is Johan Enander, ook wel bekend als de Torpedo, en was een schuldeiser bij de Maffia-groep. Hij is veroordeeld vanwege chantage en mishandeling, maar is later aangenomen bij Gizmonde Europe als hoofd Beveiliging.

De Gizmondo is deze week in Amerika gelanceerd en volgens het bedrijf zelf is het een groot succes. Op dit moment is de Gizmondo te koop bij 14 winkels en binnenkort moeten daar 38 bij komen volgens de website van de Gizmondo.