Schop in de grond bij Leiderdorp

Door een damwand in te trillen heeft minister Camiel Eurlings (Verkeer) vanmiddag het startschot gegeven voor de verbreding van de A4 bij Leiderdorp.

Dat gebeurde na een druk op de knop door werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes, ANWB-directeur Guido van Woerkom en voorzitter Alexander Sakkers van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Zij hebben krachtig gelobbyd, omdat de snelweg een belangrijke verkeersslagader in de Randstad is.

De stemming was feestelijk. De A4 Burgerveen-Leiden is de eerste van dertig fileknelpunten die met spoed worden aangepakt. Deze kabinetsperiode, voor mei 2011, moesten de projecten zijn uitgevoerd.

In de zomer van 2007 haalde de Raad van State nog een streep door de plannen voor de flessenhals op de A4 vanwege gebrekkig luchtonderzoek. De zaak was mede aangezwengeld door Milieudefensie. Wientjes reageerde destijds des duivels. Hij pleitte ervoor de overheidssteun aan de milieuorganisatie stop te zetten.

De weg krijgt zes rijstroken in plaats van de huidige vier, en wordt over 1400 meter verdiept aangelegd. Het project dat - twee jaar later dan voorzien - in 2014 klaar moet zijn, kost 680 miljoen euro.

Even 680 miljoen euro wegscheppen.  (foto: ANP)