Ter Horst botst keihard met politie

In de machtsstrijd over de zeggenschap over de politie is minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken keihard in aanvaring gekomen met de korpsbeheerders. Die nemen geen verantwoordelijkheid meer voor het effect van kabinetsbezuinigingen op de operationele sterkte van de politie, schrijven ze in een brief aan ter Horst.

Het kabinet wil bezuinigen op de politie, oplopend tot rond de 200 miljoen euro jaarlijks vanaf 2014. Ter Horst heeft de Kamer steeds beloofd dat het aantal agenten op straat ondanks die bezuinigingen op peil zal blijven. De korpschefs bestreden dit een week geleden. Zij zeiden te hebben berekend dat het kabinetsbeleid na 2014 zal leiden tot vierduizend minder politiemensen op straat. Ter Horst noemde dit 'baarlijke nonsens'.

De korpsbeheerders hielden zich in die discussie nog op de achtergrond. Maar in de brief eist het Korpsbeheerdersberaad (KBB) nu een onafhankelijk onderzoek naar de politiesterkte. Ook wil het eindelijk 'een eenduidige definitie' van wat onder operationele sterkte moet worden verstaan. Daarmee geven de beheerders aan de berekeningen van de minister niet te vertrouwen.

KBB-voorzitter Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, spreekt van 'een onlosmakelijke randvoorwaarde'. Zolang daaraan niet wordt voldaan, geven de korpschefs geen enkele garantie meer dat snijden in de sterkte kan worden afgewend. Ze schrijven hierover 'grote zorgen' te hebben.

In de brief verwijten de korpsbeheerders minister Ter Horst tussen de regels door dat die de afgelopen maanden onvoldoende heeft willen samenwerken om de bezuinigingen vorm te geven. De kritiek onder de burgemeesters luidt dat de minister de zeggenschap over de politiekorpsen naar zich toe wil trekken, ten koste van hun positie.

De Kamer heeft als voorwaarde voor de bezuiniging gesteld dat de politiesterkte op peil blijft.


Ter Horst botst keihard met politie  (foto: DAG)