Wilders wil spoeddebat over Iran

Fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV wil dinsdag een spoeddebat aanvragen in de Tweede Kamer over de verslechterde situatie in Iran na de presidentsverkiezingen in het land. Wilders vindt dat het kabinet de relaties met het land in het Midden-Oosten moet verbreken, zolang "het regime de oppositie daar neerslaat en doodt".

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn dit weekeinde doden gevallen bij rellen die zijn ontstaan tijdens demonstraties van aanhangers van de oppositie. De politie grijpt hard in tijdens de protesten. De zittende Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad claimt de overwinning van de verkiezingen op 12 juni. Maar oppositieleider Mir Hossein Mousavi wil dat de stembusgang wordt overgedaan, omdat er volgens hem fraude is gepleegd.

Wilders wil dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) die momenteel een reis maakt in het Midden-Oosten (Syrië, Israël en de Palestijnse gebieden), of iemand anders namens het kabinet, de Nederlands ambassadeur uit Iran terugroept. Ook moet de Iraanse ambassadeur in Nederland worden uitgewezen zolang het geweld in het land voortduurt.

Een kritische noot over de heer Wilders kraakt deze column.