Obama zal 'provocatie' Noord-Korea niet belonen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de test met een kernwapen en andere recente acties van Noord-Korea "buitengewoon provocatief” genoemd. De president zei dat hij het gedrag van het bewind in Pyongyang niet zal belonen.

Na overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy in de Franse stad Caen zei Obama dat de internationale gemeenschap zeer grondig gaat bekijken hoe zij Noord-Korea moet aanpakken. Obama is in Frankrijk voor de herdenking van de geallieerde invasie in Normandië 65 jaar geleden.

Tot grote verontwaardiging van de internationale gemeenschap voerde Noord-Korea eind mei een nucleaire test uit. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA droeg de test bij aan het garanderen van vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland en het omliggende gebied.

Obama liet zich ook uit over de nucleaire ambities van Iran. Hij zei dat er een zeer gevaarlijke situatie ontstaat als het land de beschikking krijgt over een nucleaire bom. Sarkozy riep het bewind in Teheran op in te spelen op de woorden van Obama, die eerder stelde dat hij de betrekkingen met Iran wil verbeteren.

Obama sprak in Caen ook over het Midden-Oosten. Hij zei dat de Arabische landen betrokken moeten worden bij het vredesproces tussen de Palestijnen en Israël. "De Arabische staten zijn niet alleen politiek, maar ook economisch belangrijk."


Obama zal 'provocatie' Noord-Korea niet belonen  (foto: DAG)