F1: Uitslag Grand Prix Spanje

Jenson Button heeft de Grand Prix van Spanje gewonnen. Zijn teamgenoot Rubens Barrichello werd tweede, Mark Webber maakte het podium vol


Bij de start pakte Rubens Barrichello direct de leiding. Sebastian Vettel zakte terug naar de vierde plaats. In het middenveld was het chaos in de tweede bocht. Nico Rosberg raakte Jarno Trulli, die spinde en vol werd geraakt door Adrian Sutil. Sébastien Bourdais en Sébastien Buemi raakten elkaar in een poging de melée te ontwijken. De safety car werd ingezet.

Na de herstart kreeg Mark Webber direct Fernando Alonso om de oren, maar wist de Spanjaard met moeite achter zich te houden. Heikki Kovalainen kreeg problemen met zijn versnellingsbak en kon nog net de pits bereiken om daar uit te stappen. Kimi Räikkönen zette Nick Heidfeld onder grote druk voor de negende plaats, maar kon hem niet passeren. Zijn pogingen moest hij in ronde 18 staken toen zijn wagen opeens alle aandrijving verloor.

De eerste serie pitstops hadden geen invloed op de stand. Wel konden Heidfeld, Rosberg en Hamilton veel langer doorrijden dan de andere coureurs. Vooraan ging Barrichello erg snel en het gat naar Button groeide met een seconde per ronde. De Braziliaan maakte al in ronde 30 zijn tweede stop en viel terug tot plaats vier. Button haalde bij zijn tweede en laatste stop in ronde 48 harde banden, terwijl Barrichello nog twee ronden op de zachtere banden kon rijden voor ook hij naar de harde banden moest. Het hielp hem echter niet genoeg voor de leiding. Wel kon hij de tweede plaats overnemen van Massa.

Webber had ook een goede laatste pitstop, die hem de derde plaats gaf. Zijn teamgenoot Vettel reed op de vijfde plaats, maar zette Massa stevig onder druk, die van zijn team te horen kreeg dat hij brandstof moest besparen. Vettel bleef lang aandringen en kon de vierde plaats overnemen met nog vier ronden voor de boeg. Massa viel uiteindelijk zelfs nog terug naar de zesde plaats, want ook Alonso ging hem nog voorbij.

Button kon de race op zijn gemak uitrijden en zette en passent Hamilton nog even op een ronde achterstand. Barrichello's tweede plaats werd nog even bedreigd door Webber, maar de Braziliaan wist er toch een één-twee voor Brawn GP van te maken.