Gezocht: opvoedouders jonge criminelen

Woon je in Rotterdam en wil je eens iets heel anders met je leven doen? Dit is je kans: het Leger des Heils zoekt namelijk Rotterdammers die tijdelijk de zorg voor criminele jongeren op zich willen nemen. Het conecpt is afkomstig uit Amerika. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die zijn veroordeeld voor een misdrijf, komen na een gerechtelijke uitspraak of op aanraden van Jeugdzorg tijdelijk in het gezin van een opvoedouder terecht. 

Henriëtte van der Klok van het Leger des Heils vertelt: “We zijn net begonnen met advertenties en brochures en hebben inmiddels drie potentiële opvoedouders geselecteerd.We hebben er een stuk of veertien nodig, voor tien jongeren. Voor in de weekeinden en vakanties willen we ook reserve-ouders hebben." De zware opvoedtaken worden door een begeleider gedaan, het bieden van een warm thuis en stabiele omgeving komt voor de rekening van de tijdelijke ouders. 

Een soortgelijk project in Arnhem heeft zijn vruchten afgeworpen volgen Van der Klok: "Van de twaalf jongeren zijn er zeven goed terechtgekomen; ze zijn niet meer met justitie in aanraking geweest, wonen weer bij hun ouders of kunnen op eigen benen staan." Vaak zijn de jeugdige delinquenten veroordeeld voor zware vergrijpen zoals gewapende overvallen. "Dat is heftig, maar voor de opvoedouders is het niet zo eng als het klinkt. Zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag is iemand van ons team bereikbaar en de opvoedproblemen liggen bij ons. Opvoedouder is niet zo’n goed woord; de mensen moeten voor een warm klimaat zorgen, wat de jongeren van huis uit niet kennen.

Om het geld hoeven de ouders het niet te laten, ze krijgen een vergoeding ter hoogte van een volledig maandsalaris. "In Arnhem zegden de meeste mensen er hun baan voor op. Heel uiteenlopende types werkten mee, van mensen die zelf uit de zorg komen tot een supermarktmanager die iets anders met z’n leven wilde."