Bijlmercipier runde drugswinkeltje

Wie een avondje flink van de kaart wilde raken in de Bijlmerbajes hoefde maar even naar het winkeltje van de Amsterdamse cipier T. te gaan. Hij verkocht wodka verstopt in pakken melk voor 250 euro per liter of een grammetje coke voor 200 euro. Alles was bij hem te bestellen: XTC, speed, cocaïne, hasj, wiet. Je hoefde het maar te vragen.

De corruptie kwam aan het licht toen T. toegang eiste tot een opslagkast voor schoonmaakspullen. Toen gedetineerde Marinus, die hielp schoonmaken in een van de torens van de gevangenis, hem dit weigerde. "Zijn onschuldige collega zou erdoor zijn baan verliezen", aldus Marinus. "Toen hij me ging bedreigen, heb ik dit gerapporteerd aan Christ de Jong, directeur van de Bijlmerbajes.

Wie iets kocht bij T. moest dit buiten de bajesmuren betalen. Op een hoekje bij het Amstelstation konden vrienden en familieleden van gedetineerden daar de goederen afrekenen die hun geliefden gebruikten. "Soms werd hij ook betaald in XTC en amfetamine, vertelde hij me zelf. Hij was er zelf niet vies van, en de rest verhandelde hij", laat Marinus weten. Op deze manier verdiende de cipier maandelijks zeker tweeduizend euro bij.

Bureau Integriteit en Veiligheid

Nadat Marinus zijn verklaring had afgegeven aan de directeur van de bajes werd het Bureau Integriteit en Veiligheid (BIV) ingeschakeld. Zij hebben veelvuldig met de gedetineerden gepraat en verschillende manieren bedacht om de cipier op heterdaad te betrappen. Uiteindelijk liet justitie de cipier in de val lopen met behulp van een andere gedetineerde. Het verhaal werd door justitie angstvallig in de doofpot gestopt, maar gedetineerde Marinus heeft nu toch zijn verhaal gedaan.

Als dank voor zijn medewerking aan het onderzoek en het arresteren van de cipier, werd Marinus een speciale behandeling beloofd. Maar nadat de cipier medio augustus werd aangehouden, werd Marinus voor vier maanden overgeplaatst naar het huis van bewaring Zwaag, beter bekend als de slechtste gevangenis van Nederland. "De Bijlmerbajesdirecteur weigert te vertellen hoe het onderzoek verder loopt. Toen ik daarover ging bellen, kreeg ik ineens de directeur van de Zwaagbajes in mijn cel, die mij ronduit bedreigde. Als ik zou vertellen aan zijn personeel waarom ik was overgeplaatst, verdween ik onmiddellijk in de isoleercel!"

'Stoppen ze de boel in de doofpot?' 

Ten einde raad heeft Marinus toen een van de onderzoeksleiders gebeld, die hem vertelde dat het onderzoek zeker nog drie maanden zou duren. "Beetje vreemd, want die cipier is al medio augustus aangehouden... Stoppen ze de boel in de doofpot?" vraag Marinus zich af. Marinus heeft inmiddels een volledige verklaring afgelegd aan SP-Kamerlid Krista van Velzen. Zij heeft vanochtend Kamervragen ingediend over het voorval. Het Kamerlid wil dat de onderste steen boven komt: "Onacceptabel dat cipiers zo het signaal geven dat criminaliteit wél goed en lucratief is. Deze praktijken moeten met wortel en tak worden uitgeroeid.

"De directie van de penitentiaire inrichting Over-Amstel heeft de mond vol van corruptiebestrijding, maar hieruit blijkt dat bijna niemand zijn mond durft open te doen", aldus Marinus. Medewerkers van het BIV, alsmede de communicatiemedewerker van de Bijlmerbajes en de gevangenisdirecteur zijn onbereikbaar voor commentaar.

Het verhaal is echter bevestigd door Patrick Mikkelsen, woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI): "Op 10 september hebben we een medewerker de toegang ontzegd tot de Bijlmerbajes, omdat er vragen zijn gerezen omtrent diens integriteit. Het onderzoek naar hem is onlangs afgerond en deze cipier wordt eind deze maand aan de tand gevoeld. Naar aanleiding van dat gesprek wordt besloten of er disciplinaire maatregelen worden genomen of dat justitie moet worden ingelicht voor strafrechtelijke vervolging. Tot die tijd is hij op non-actief gezet."

Met dank aan DJMO voor de submit.