Protest in Europese steden tegen Israël

In tal van Europese steden is vandaag geprotesteerd tegen het Israëlische legeroptreden in de Gazastrook. De demonstranten waren vooral moslims en mensen met een linkse politieke voorkeur.

In de Franse hoofdstad Parijs waren tienduizenden mensen op de been. De menigte riep leuzen als "Allah Akbar (God is groot)" en "Israël moordenaar". Circa vierduizend agenten bewaakten de orde. Vorige week was een protestmars tegen Israël nog uit de hand gelopen. Ook in Lille, Grenoble, Nice en Toulouse waren vandaag pro-Palestijnse demonstraties.

In de Duitse stad Duisburg zijn vandaag circa tienduizend mensen de straat op gegaan. De demonstranten eisten een onmiddellijk staakt-het-vuren en een einde aan de Israëlische blokkade van de Palestijnse kuststrook. De demonstratie in Duisburg was georganiseerd door de islamitische organisatie Milli Görüs.

Ook in de hoofdstad Berlijn, München en Keulen waren pro-Palestijnse demonstraties waar duizenden mensen aan deelnamen. In de Britse hoofdstad Londen was de opkomst bij een gepland Gaza-protest teleurstellend. De organisatoren hadden gerekend op 100.000 demonstranten, maar de opkomst bleef volgens de politie steken op twaalfduizend.

Protest tegen israël in Europese steden  (foto: ANP)