Z-Korea wil vingerafdruk en foto van toeristen

De Zuid Koreaanse overheid is van plan vingerafdrukken af te nemen en foto’s te maken van alle buitenlandse toeristen vanaf 2010. Hiermee wordt Zuid Korea het derde land, na de V.S. en Japan, dat dit gaat doen.

Tot 2003 nam Seoul de vingerafdrukken af van buitenlanders die van plan waren om langer dan één jaar in het land te blijven, maar hiermee werd gestopt omdat de mensenrechten op die manier werden geschonden, volgens critici. De afgenomen vingerafdrukken werden echter wel tot op heden bewaard. "Het zou kunnen dat we worden aangeklaagd voor het schenden van mensenrechten door dit plan, maar het is een wereldwijde trend om het monitoren van buitenlanders te intensiveren vanwege mogelijke terroristische aanslagen", aldus een woordvoerder van de overheid.

Tegelijkertijd heeft de overheid aangekondigd het toerisme in het land te bevorderen. In oktober zijn 2010 tot 2012 omgedoopt tot de "Visit Korea" jaren, in de hoop tien miljoen buitenlandse toeristen aan te trekken. Volgens de nationale toerisme organisatie zullen de vingerafdrukken en foto’s wel enig effect hebben op het aantal toeristen.