Piraten actief op Donau

Gewapende piraten maken de Servische Donau onveilig. Bij de havenstad Smederevo vinden wekelijks overvallen op binnenvaartschepen plaats en de piraten gaan steeds gewelddadiger te werk, aldus Bulgaarse en Oekraïense rederijen gisteren.

Vooral afgemeerde duwbakken vlak buiten de haven van Smederovo, circa 50 kilometer stroomafwaarts van Belgrado, zijn het doelwit. De piraten enteren de bakken 's nachts vanuit motorbootjes en stelen alles van waarde, zoals elektrische bekabeling, ankers en delen van de lading. Soms worden ook duwboten aangevallen.

In twee jaar tijd zijn 38 schepen van de Bulgarian River Shipping Company (BRP) overvallen. Voor dit jaar bedraagt de schade volgens Diana Pavlova van de BRP al meer dan vijftigduizend euro. "En dat is alleen maar de materiële schade. We verliezen ook geld, omdat schepen een paar dagen niet kunnen varen. En onze bemanningsleden zijn bang."

Volgens de BRP doen de Servische autoriteiten te weinig om de problemen op te lossen. Samen met de Oekraïense rederij UDP heeft ze daarom de Bulgaarse regering en internationale scheepvaartorganisaties om hulp gevraagd. Volgens de Donau Commissie (het overlegorgaan van de Donaulanden en Rusland) zou Servië inmiddels aan maatregelen werken.