Nauwelijks producten met dioxine in Nederland

Supermarkten hoeven slechts een beperkt aantal producten uit de schappen te halen die mogelijk met dioxine besmet Iers varkensvlees bevatten. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vandaag bekendgemaakt. Een aantal supermarkten heeft tot nu toe te kennen gegeven dat het om 'hooguit één, twee of drie' producten gaat.

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) waarschuwde zaterdag dat het vlees tachtig tot tweehonderd keer de maximaal toegestane waarde van de kankerverwekkende stof bevat. De VWA adviseerde het Nederlandse bedrijfsleven Iers varkensvlees en producten waarin dit is verwerkt uit de handel te halen. Alle supermarkten komen volgens de woordvoerder van het CBL tegemoet aan deze oproep. "We verwachten dat het uiteindelijk om een handjevol producten gaat", zegt hij.

De woordvoerder stelt dat vers Iers vlees nauwelijks in Nederland wordt verkocht. Veelal is Iers vlees in producten als worsten, paté en kroketten verwerkt. Het risico voor de volksgezondheid is volgens het CBL heel laag vanwege de hoge veiligheidsmarges die worden gehanteerd bij dioxine. "Het is pas schadelijk voor de gezondheid als mensen veel van deze producten over een langere periode eten, maar we willen geen enkel risico nemen."