OM: geen sprake van druk bij deals met verdachten

Het Openbaar Ministerie bestrijdt dat het verdachten onder druk zet om 'geheime deals' te sluiten. Het OM reageert hiermee op een uitzending van Nova, eerder deze week. Daarin meldde de advocaat van twee vrijgesproken medeverdachten van Willem Holleeder dat het OM zijn cliënten had aangeboden geen hoger beroep aan te tekenen als ze zouden afzien van een gang naar de rechter om een schadevergoeding te eisen.

De mannen werden in december vrijgesproken van het afpersen van vastgoedman John Wijsmuller, van witwassen en het deelnemen aan een criminele organisatie. Een van de verdachten had toen een jaar in voorlopige hechtenis gezeten, de ander anderhalf jaar. Dat zou volgens Van der Horst neerkomen op een totale schadeclaim van 125 duizend euro. Volgens raadsman Ronald van der Horst gingen zijn cliënten, de Turkse Nederlanders Senol T. en Ozan T., eerst akkoord met het voorstel maar voelden ze zich achteraf gezien onder druk gezet en gechanteerd. Daarop besloten ze alsnog af te zien van de 'deal'. Het OM kon toen al niet meer in hoger beroep.

Advocaat Peter Plasman noemde het handelen van het OM in de uitzending 'pure chantage'. Het OM zegt dat 'wel vaker van dit soort afspraken in relatief lichte zaken' worden gemaakt. "Het maken van dit soort afspraken past binnen de professionele ruimte die een officier van justitie heeft. Het komt ook voor dat deze afspraken tot stand komen op initiatief van de advocatuur", meent het OM.

Het OM ziet de afspraak als een manier om langdurige en geldverslindende processen te voorkomen. Bovendien kunnen beide partijen er belang bij hebben: er wordt geen schadevergoeding geëist en een verdachte loopt niet het risico in hoger beroep alsnog veroordeeld te worden.

Niet alleen vindt het OM dat geen sprake is van druk of chantage, ook is het van mening dat het niet gaat om 'geheime deals'. "Ze komen alleen niet vaak in de publiciteit." Het voorstel wordt voorgelegd aan de advocaat die de overeenkomst kan bespreken met zijn cliënten. "Zij hebben altijd de vrijheid om de afspraak niet aan te gaan", stelt het OM. Omdat het OM nooit rechtstreeks contact heeft met de verdachten kan van dwang dus ook geen sprake zijn, aldus justitie.