Easy Life-baas erkent fraude

De oprichter van de van omvangrijke fraude verdachte beleggingsfirma Easy Life uit Helmond, Frans O., heeft toegegeven zeker zeven miljoen euro van beleggers achterover gedrukt te hebben, aldus het Financieel Dagblad. Frans O. liet in een recent verhoor met de Fiod-ECD weten: "Ik heb natuurlijk foute dingen gedaan. Maar in mijn beleving kan ik nooit meer dan 7 miljoen hebben uitgegeven."

Curatoren komen voorlopig tot het oordeel dat Frans O. vermoedelijk schuldig is aan de verduistering van vele miljoenen die door ruim vierhonderd gedupeerden waren belegd. De beleggers zouden volgens berekeningen ruim 41 miljoen euro hebben ingelegd, maar slechts 7,6 miljoen euro van dat bedrag is geïnvesteerd in 42 Amerikaanse levenspolissen. Volgens de prospectussen zou dit minimaal 28,7 miljoen euro moeten zijn. "Het lijkt er op dat het merendeel van de onttrekkingen onder de verantwoordelijkheid van O. heeft plaatsgevonden", schrijven de curatoren in het gisteren gepubliceerde aanvangsverslag betreffende het failliet verklaarde Easy Life.

Eind 2007 was het bij velen duidelijk dat het geld niet volgens de prospectussen was besteed. Volgens de curatoren heeft de voorganger van de hoofdverdachte John W. zeker acht miljoen euro schuld aan Easy Life. Dit klopt redelijk met de uitleg van W. die hij in diverse interviews kort voor zijn arrestaties in september gaf. In verschillende interviews beschuldigde hij medeverdachten van fraude en mismanagement.

Ongeveer een jaar geleden werd ook duidelijk dat Frans O., de neef van John W., negen tot tien miljoen euro uit het bedrijf had misbruikt voor verbouwing en financiering van zijn eigen huis, de lease van zijn wagenpark en de personeelskosten van een ander vennootschap. W. liet dit destijds in een interview met het ANP weten.

De curatoren stelden gisteren ook dat er veel geld is opgegaan aan sponsoring, adviseurs, dure uitgaven en forse arbeidsbeloningen. Vier (ex)directeuren worden door justitie verdacht van fraude bij Easy Life. Op 15 december zullen John W. en Frans O. voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen. Tot die tijd zitten zij nog vast.

Met dank aan hartje 69 voor de submit.