Winkeliers belasten reclametaks door

Steeds meer gemeenten voeren een reclamebelasting in. Ongeveer zeventig gemeenten kennen deze belasting al en meer dan honderd gemeenten werken eraan om deze belasting in 2009 in te voeren. Een slechte zaak volgens de secretaris van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), Pieter Walraven. "De klant wordt de dupe. Die krijgt de rekening doorbelast", aldus zijn verwachtingen.

Onlangs is er een modelverordening verspreid onder de gemeenten door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). In dit model staat hoe gemeenten de reclamebelasting het beste in kunnen voeren. Niet alleen winkeliers zouden dan moeten betalen voor gevelreclame, maar ook huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten met een praktijkbord aan de gevel moeten eraan geloven.

Winkeliers hebben aangekondigd zich te gaan verzetten tegen de hoge reclamebelastingen, die in sommige steden tot vijfduizend euro per winkel op kunnen lopen. Deze reclametaks brengt volgens de RND een forse kostenstijging voor de ondernemers met zich mee waardoor ondernemers gedwongen worden de kosten door te berekenen aan de klanten. De RND, de brancheorganisatie van winkeliers, wil dan ook dat gemeenten hun plannen voor de belasting intrekken.

De VNG noemt de uitlatingen van de RND 'grote onzin'. "Gemeenten mogen zelf beslissen of ze de heffing invoeren. Overigens willen wij benadrukken dat reclamebelasting vaak op verzoek van winkeliers zelf wordt ingevoerd, zodat er een spaarpotje komt om activiteiten te kunnen organiseren", aldus Arjen Konijnenberg, woordvoerder van de VNG.