Parket is strafdossier kwijt

Wederom is justitie een groot aantal stukken in een stafzaak kwijtgeraakt. Dit bleek afgelopen week uit onderzoek dat vrijdag door het parket in Amsterdam werd bevestigd. De vermissing van de stukken werd pijnlijk duidelijk in een strafzaak waarin de bekende advocaat mr. Peter Plasman optrad.

In de zaak werd anderhalf jaar cel geëist tegen een persoon die een groot aantal creditcards en bankpassen zou hebben vervalst. "Tijdens de behandeling merkten de rechters dat ook in deze zaak een groot deel van het strafdossier ontbrak", aldus Plasman. "De officier van justitie liet daarop weten dat dit deel is kwijtgeraakt."

Eerdere vermissing 

Het is niet de eerste keer dat dossiers kwijtraken. Ruim een week geleden bleken ook al dossiers kwijt te zijn geraakt. Deze verdachten dreigen door de vermissing vrijuit te gaan, maar de Kamercommissie heeft minister Ernst Hirsch Ballin toen gevraagd de regel te schrappen waardoor verdachten vrijuit gaan als het originele strafdossier kwijtraakt. Deze verdachten mochten echter wel naar huis toen de blunder aan het licht kwam, terwijl ze eerder tot vier en vijf jaar cel waren veroordeeld.
 
'Diepgravend onderzoek'

Het College van procureurs-generaal, de top van het openbaar ministerie, heeft naar aanleiding van de voorvallen een 'diepgravend onderzoek' aangekondigd. Volgens een woordvoerder van het parket in Amsterdam zijn de stukken in nieuwe zaak mogelijk bij de administratie zoekgeraakt. "Maar waar precies, hebben we niet meer kunnen achterhalen.
 
Serrano T.

In de nieuwe zaak staat Serrano T. terecht voor bezit van vervalste en blanco betaalpassen. Met deze passen verrichtte hij een groot aantal transacties. Omdat de man op video was vastgelegd, had de politie een 'ronde zaak' tegen de man. Hij liep tegen de lamp bij een aanrijding. Ongeveer tweederde van het strafdossier is zoek, waarop advocaat Plasman stelt dat de bewijzen in de vermiste stukken niet mee mogen wegen in de strafzaak. Justitie had echter wel kopietjes van het dossier, maar deze zijn volgens Plasman niet rechtsgeldig.

Vooralsnog ziet het parket in Amsterdam geen aanleiding om de nieuwe vermissing mee te nemen in het onderzoek dat loopt naar de eerder verdwenen strafdossiers. "Deze zaak is door de rechter wel in behandeling genomen", aldus de woordvoerder. "We wachten eerst het oordeel van de rechter af."