Obama maakt tijd voor zieke grootmoeder

Barack Obama heeft bijna al zijn campagneafspraken voor donderdag en vrijdag afgezegd om een bezoek te kunnen brengen aan zijn 85-jarige oma in Hawaii, die plotseling ernstig ziek is geworden.

Obama's grootmoeder, Madelyn Payne Dunham, werd vorige week ontslagen uit het ziekenhuis, maar haar toestand is plotseling sterk achteruit gegaan, zei woordvoerder Robert Gibbs maandagavond aan boord van Obama's vliegtuig. Obama is mede opgevoed door zijn oma en zij is altijd een van de belangrijkste mensen in zijn leven geweest, naast zijn moeder en grootvader, zei Gibbs.

Om redenen van privacy wilde Gibbs geen mededelingen doen over de ziekte van Dunham, maar hij liet doorschemeren dat zij stervende is. "Iedereen heeft begrip voor het besluit van senator Obama", zei hij.

In een campagneboodschap beschreef Obama zijn oma eerder dit jaar als iemand die hem waarden bijbracht als 'verantwoordelijkheidsgevoel en zelfredzaamheid. Liefde voor het land. Hard werken zonder uitvluchten. Je buren behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden'. Zij is ook de 'blanke grootmoeder' naar wie hij verwees in een toespraak over ras. Toen Obama deze zomer op de conventie van de Democratische Partij werd genomineerd als presidentskandidaat somde hij op wat hij allemaal aan zijn oma te danken had en zei hij dat het 'ook haar avond' was. Na afloop van de conventie bracht hij een week in Hawaii door.

Obama's echtgenote Michelle zal vrijdag enkele van zijn campagneoptredens overnemen.


Obama maakt tijd voor zieke grootmoeder  (foto: DAG)