Dewinter in gevecht met linkse studenten

Fractieleider Filip Dewinter van Vlaams Belang en zijn aanhangers zijn gisteravond voor de deur van de Universiteit van Gent slaags geraakt met actievoerders van linkse studentenverenigingen.

"Als iemand op mijn gezicht slaat heb ik niet de neiging om mijn andere wang te draaien", reageerde Dewinter na de vechtpartij.

De Belgische politicus wilde een debat bijwonen dat georganiseerd was door de nationalistische studentenvereniging NSV. De linkse studenten versperden Dewinter de toegang, waarna geduwd en getrokken werd en er zelfs klappen vielen. De politie moest de vechtersbazen met een waterkanon uit elkaar houden.

Het debat werd afgelast. Jean-Marie Dedecker van de Lijst Dedecker zou samen met Dewinter spreken over de mogelijkheden voor politieke toenadering tussen Vlaanderen en Nederland.

Eerder besloot rector Paul van Cauwenberge dat Geert Wilders niet welkom was bij het debat om veiligheidsredenen. "We willen incidenten vermijden. Er is geen ideologische reden voor het verbod", lichtte een woordvoerder van de universiteit dat besluit toe.

  (foto: ANP)