Commissie: begrip looneis burgemeesterskandidaten

De voorzitter van de vertrouwenscommissie voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam, Remco Oosterhoff, heeft begrip voor kandidaten die afhaken omdat het salaris voor de burgemeesterspost te laag zou zijn.

Oosterhoff reageert hiermee op uitlatingen van commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jan Franssen, die vindt dat een burgemeester van Rotterdam een te laag salaris heeft. Hij pleitte er woensdag voor het salaris op te krikken. "Tal van beoogde kandidaten haken af omdat ze te weinig gaan verdienen." Franssen doet de voorselectie voor de burgemeesterskandidaten en vindt dat de zogeheten Balkenende-norm moet worden losgelaten.

Oosterhoff, namens de ChristenUnie-SGP lid van de Rotterdamse gemeenteraad, heeft wel begrip voor deze redenatie. "Als iemand een miljoen euro per jaar verdient, is het wel even slikken om genoegen te nemen met ruim een ton. Deze kandidaten moeten het dan echt doen omdat ze het een heel mooie baan vinden." Het raadslid wil niet zeggen of ook hij vindt dat de opvolger van Opstelten meer moet gaan verdienen. "Over de Balkenende-norm doe ik nu even geen uitspraken", aldus de commissievoorzitter.