Apple dreigt met sluiten iTunes

Apple heeft gedreigd de muziekwinkel iTunes-store te sluiten. Vooralsnog lijkt het vooral grootspraak. De National Music Publishers' Association (NMPA) wil dat de Amerikaanse auteursrechtenorganisatie CRB de tarieven voor royalties verhoogt. Apple is het daar niet mee eens en laat weten desnoods te zullen stoppen met de winkel.

Verkopers van muziek betalen nu 9 dollarcent per verkocht liedje aan royalties. Dat tarief moet volgens de NMPA naar 15 dollarcent. Donderdag doet de CRB uitspraak over de kwestie. In een oud stuk uit april 2007 geeft Eddy Cue, vice-president van iTunes aan dat Apple muziek verkoopt om winst te maken. Als er geen geld meer kan worden verdiend, bijvoorbeeld door te hoge royalties, kan dat betekenen dat Apple op een gegeven moment besluit de stekker eruit te trekken.

De liedjes in de iTunes winkel kosten 99 dollarcent of 99 eurocent. Dat tarief wil Apple absoluut niet verhogen. Niet alleen is 1 dollar of euro een psychologische grens, het onzekere economische klimaat is een slechte tijd om prijsverhogingen door te voeren. Overigens betaalt Apple ook nog aan de platenmaatschappij: een liedje kost Apple 70 cent, daarbij zit de 9 cent voor de artiest al in.