'Stijgende spanningen soennieten en sjiieten'

Toegenomen spanningen tussen soennieten en sjiieten liggen ten grondslag aan de bomaanslag van gisteren in de Syrische hoofdstad Damascus. Soennieten vrezen dat het sjiitische Iran zijn invloed in de regio vergroot, aldus een waarnemer in Dubai.

Zeker zeventien mensen kwamen om toen een zware autobom ontplofte. Ruim veertien mensen raakten gewond, aldus de Syrische televisie. Volgens de zender zat in de auto 200 kilo aan explosieven. De auto explodeerde in het zuiden van de stad bij een controlepost op de weg naar het vliegveld.

In dit stadsdeel komen veel sjiitische moslims die de tombe bezoeken van Zeinab, dochter van de eerste sjiitische imam (Ali) en kleindochter van de profeet Mohammed. Jaarlijks trekt het heiligdom twee miljoen sjiitische pelgrims uit Iran, Irak en Libanon.

De regering sprak van een terroristische daad en zei dat alle slachtoffers burgers zijn. Het was de zwaarste aanslag sinds decennia, aldus de staatsmedia. De laatste aanslag was in februari toen een militaire leider van de Libanese en sjiitische beweging Hezbollah werd gedood aan de westkust.

Volgens een recent rapport van een Syrisch onderzoekscentrum in Londen investeert Iran miljoenen euro's in Syrië om soennieten te bekeren tot het sjiisme, aldus de waarnemer.

"De aanslag is zeer verontrustend", zei een andere Syrië-expert aan de Amerikaanse Universiteit van Oklahoma. "Het is beangstigend, omdat het herinnert aan een serie aanslagen in de jaren zeventig en tachtig door de radicale vleugel van de verboden oppositiebeweging Moslim Broederschap", aldus Joshua Landis. "De angst is dat al-Qaeda opnieuw krachtig zou kunnen zijn in Syrië", zei de analist. "Tot op heden was al-Qaeda daar buitengewoon afwezig en incompetent."