Veel doden bij hevige gevechten Sri Lanka

Bij een reeks vuurgevechten en luchtaanvallen zijn in het noorden van Sri Lanka zestig Tamil Tijgers en drie soldaten omgekomen. Dat heeft het leger zaterdag gezegd.

De zwaarste gevechten vonden vrijdag plaats in het district Kilinochi, waar bij verschillende confrontaties tussen het leger en rebellen in ieder geval 46 opstandelingen werden gedood. Aan militaire zijde viel een dodelijk slachtoffer.

Zaterdag vielen militaire vliegtuigen een basis aan waar vrouwen werden opgeleid tot plegers van zelfmoordaanslagen, zo zei het leger. Volgens een website van de rebellen vielen bij die aanvallen echter een burgerslachtoffer en raakten onder andere vier kinderen gewond.

Bij gevechten in de districten Welioya en Vavuniya werden volgens een woordvoerder van het leger veertien Tamil Tijgers gedood. Twee soldaten vonden de dood in een aanval door de rebellen op het schiereiland Jaffna.

Het was niet mogelijk de berichten te verifiëren. Communicatie met het gebied dat de rebellen in handen hebben is vrijwel niet mogelijk en journalisten worden uit het strijdgebied geweerd.

De strijd tussen de Tamil Tijgers en het regeringsleger is dit jaar geëscaleerd. De regering heeft zich voorgenomen om de rebellen, die voor autonomie voor de etnische minderheid de Tamils strijden, de genadeslag toe te brengen. Sinds 1983 heeft de burgeroorlog zeker zeventigduizend levens geëist.