Heel Europa in 2010 aan de breedband

Alle Europeanen moeten in 2010 toegang hebben tot breedbandinternet. Dat vindt de Europese Commissie. Daarvoor moet er in sommige landen nog flink wat gebeuren.

Waar in Roemenië nog veel moet gebeuren, is het in sommige andere landen al voor iedereen mogelijk om toegang te hebben tot snel internet. Volgens cijfers van de EU kennen zowel België, Luxemburg als Denemarken een dekking van honderd procent. Daar zit het platteland ook bij. Nederland volgt de drie landen op de voet met een dekking van 98 procent. Van de 'oude' EU-landen zit Ierland het meest onder de maat. Net iets meer dan 70 procent van de bevolking op het platteland heeft daar toegang tot internet.

"Internet tegen hoge snelheid is het paspoort voor de informatiemaatschappij en een essentiële voorwaarde voor economische groei. Daarom streeft de Commissie ernaar breedbandinternet tegen 2010 toegankelijk te maken voor alle Europeanen", zegt EU-commissaris Viviane Reding, die Telecommunicatie in haar portefeulle heeft. "De afgelopen vier jaar is al veel verwezenlijkt en nieuwe instrumenten, zoals satellietbreedband, worden al ingezet. Daarnaast is het goed nieuws dat de acht best presterende EU-landen een grote voorsprong hebben op de VS wat de invoering van breedbandinternet betreft. Maar om breedbandinternet in te voeren is toegang nodig en die ontbreekt in bepaalde delen van de EU. We moeten onze inspanningen bundelen om ervoor te zorgen dat alle burgers spoedig kunnen worden aangesloten."

Om dat te bereiken wil de EU naast het nieuw mobiele satellietsysteem nieuwe richtlijnen uitvaardigen om meer investeringen en concurrentie toe te laten in glasvezelnetwerken. In 2007 groeide het aantal aansluitingen in heel Europa al met 52.000. Daarnaast wil de Europese Commissie meer ruimte in de ether geven aan digitale diensten. Dit zou dan ten koste moeten gaan van nieuwe radio- of televisiezenders.


Foto bij: Heel Europa in 2010 aan de breedband  (foto: DAG)