Proces om vals beschuldigen neonazi's

In Duitsland is een proces begonnen tegen een Duitse die ervan wordt beschuldigd gelogen te hebben dat neonazi's een hakenkruis in haar huid hadden gekerfd. De jonge vrouw, die in de processtukken wordt aangeduid als Rebecca K. , wilde niets zeggen op de eerste dag van het proces, dat achter gesloten deuren wordt gehouden in de Oost-Duitse plaats Hanichen.

In november stapte Rebecca K. naar de politie met de beschuldiging dat vier mannen haar tegen de grond hadden gedrukt en een hakenkruis in haar heup hadden gekerfd nadat zij een jong meisje te hulp was gekomen dat door de vier werd lastiggevallen in de niet ver van Hanichen gelegen plaats Mittweida.

Medische onderzoekers zeiden te geloven dat Rebecca K. het symbool zelf op haar huid had gekrast en in mei werd zij in staat van beschuldiging gesteld. Haar advocaat zei dinsdag dat de beschuldigingen ongegrond zijn, dat de aanval echt heeft plaatsgevonden en dat zijn cliënt 'met opgeheven hoofd' naar het proces komt.

Vooral in het oostelijke deel van Duitsland worden de laatste jaren steeds meer aanvallen gemeld van rechtsextremisten. In de deelstaat Saksen, waar Mittweida toe behoort, won de extreemrechtse Nationaal Democratische Partij (NPD) in 2004 bijna tien procent van de stemmen.