Google bewaart gegevens minder lang

Google gaat de gegevens van gebruikers sneller anonimiseren in haar systemen. In plaats van anderhalf jaar bewaart de zoekgigant de data voortaan maar negen maanden.

Google reageert daarmee op de felle kritiek die het eerder kreeg van privacy-organisaties. In een brief laat het bedrijf aan de Europese privacy-organisatie Article 29 weten de voorwaarden te hebben aangepast. Die organisatie wilde eigenlijk een bewaartermijn van zes maanden, maar Google zegt daar niet aan te kunnen voldoen. De gegevens zouden nodig zijn voor het bestrijden van misbruik en spam en moeten de zoekresultaten beter maken.

Google slaat de IP-adressen van bezoekers van haar site op. Die adressen zijn uniek en persoonlijk en grofweg te koppelen aan een lokatie. Persoonlijke gegevens als namen en adressen zijn echter niet aan het adres verbonden, dat kunnen alleen internetproviders doen en die waken als haviken over de privacy van hun gebruikers. Regelmatig was Google daarom al met verschillende organisaties in debat over de vraag of een IP-adres wel of niet als persoonlijke data moet worden gezien. Op basis van de IP-adressen kan Google betere zoeksuggesties doen, gebaseerd op het land of de provincie waar de bezoeker zich bevindt.

Ook past het bedrijf de voorwaarden van haar 'Suggest' functie aan. Gebruikers die een paar beginletters van een woord intikken krijgen daarbij een lijstje veelvoorkomende suggesties te zien. Die ingetikte letters worden ook opgeslagen, maar Google belooft nu die gegevens na één etmaal te wissen. Volgens Google's privacy-manager Fleisher is Google nu de zoekmachine met de kortste bewaartermijn heeft.

Google stelt nu een compromis te hebben gevonden tussen technologische ontwikkelingen en bescherming van de privacy. Een nieuw ontwikkeld systeem kan het bedrijf daarbij helpen door de data toch te kunnen gebruiken, ook na het anoniem maken ervan. Hoe dat precies in elkaar zit laat het bedrijf niet weten. Op een blog laat Google weten op zoek te zullen blijven naar manieren om de bewaartermijn te verkorten zonder meer concessies aan de techniek te moeten doen.


Foto bij: Google bewaart gegevens minder lang  (foto: DAG)