Voetbal: Uitslag Nederland - Australië

De vriendschappelijke interland tussen Nederland en Australië is gewonnen door de Australiërs. Na een snel doelpunt in de eerste paar minuten voor Nederland, verloor het zijn doelman vlak voor rust. Met tien man kon Oranje geen potten breken.

De oefenpot begon al met het nieuws dat Arjan Robben was geblesseerd en dat Ryan Babel hem verving. Bondscoach Bert van Marwijk had gekozen voor voor de spelers die vorige maand speelden in het vriendschappelijk duel tegen Rusland.

Het duel begon met een aanvallend Nederland en in de zesde minuut was het Klaas-Jan Huntelaar die na een rushactie van Babel op links en een goede voorzet Oranje op 1-0 zette. Daarna viel het wat stil. Jason Culina miste nog een kans op de gelijkmaker door naast te koppen. Vervolgens ontstond een gevecht op het middenveld, waarbij Australië de Nederlanders vaak de baas was.

Vlak voor rust echter was het Johnny Heitinga die een balletje te kort teruggaf op keeper Maarten Stekelenburg, die daardoor haast per ongeluk een harde actie maakte op de aanstormende tegenstander en daarvoor de rode kaart gepresenteerd kreeg. Daarop werd Huntelaar vervangen door reservedoelman Henk Timmer. De penalty die werd gegeven, werd goed benut door Harry Kewell: 1-1. Opmerkelijk feitje is dat het de eerste rode kaart ooit voor een Oranje-doelman was. Maar dat veranderde niets aan de gelijke stand.

Na de rust kabbelde maar zo'n beetje voort als echt zomeravondvoetbal, al waren de temperaturen er niet naar. Toch wist Oranje meer overwicht te creëren, maar het was niet geweldig. De eerste kans na rust voor de Aussies was voor Jason Kenndy die Ooijer aftroefde, maar zijn slappe schot werd door Timmer gestopt. In de 76e minuut was het dan toch Kennedy die het tweede doelpunt voor de Australiërs op het bord zette.

Van Marwijk deed nog een poging om meer aanvallend te gaan spelen, door Babel te wisselen voor Jan Vennegoor of Hesselink en die was vrijwel meteen gevaarlijk. De kansen voor Nederland leken een beetje gekeerd, toen al in de blessuretijd een trap op het doel van Dirk Kuyt alleen een hoekschop opleverde. Opnieuw geen doelpunt, terwijl de klok langzaam de laatste seconden wegtikte. Het bleef bij 1-2.