Nederland met 83 atleten naar Paralympics

Twee weken na de slotceremonie van de Olympische Spelen is het vanaf vandaag de beurt aan de Paralympische Spelen. Om 20.00 uur Chinese tijd, 14.00 uur Nederlandse tijd, start de openingsceremonie van de dertiende Paralympics. In het Olympische Stadion van Beijing draagt viervoudig olympisch kampioene Esther Vergeer de Nederlandse vlag. De rolstoeltennisster voert een veld van 83 Nederlandse sporters aan.

Vergeer won eerder zowel in Sydney als in Athene het damesenkelspel en het damesdubbelspel, dat laatste twee keer samen met Maaike Smit. Ook in Beijing jaagt Vergeer weer op Olympisch goud op beide onderdelen. De Nederlandse tennisploeg maakt ook bij de heren een goede kans op Olympisch eremetaal. Vier jaar geleden pakte Robin Ammerlaan het goud in het herenenkelspel. Hij is er dit jaar weer bij.

Op de atletiekbaan zijn alle ogen namens Nederland gericht op Kenny van Weeghel. De wheeler won vier jaar geleden goud, zilver en brons en is ook in Beijing kanshebber op de 100, 200 en 400 meter. Ook de Nederlandse CP-voetbalploeg gaat in China voor de gouden medaille.

Vier jaar geleden in Athene was de Nederlandse ploeg goed voor 28 medailles. Nederland haalde in Griekenland vijf keer goud, elf keer zilver en twaalf keer brons. Naast de drie gouden tennismedailles en het goud voor Van Weeghel behaalden tafeltennissers Gerben Last en Tonnie Heijnen goud in het herendubbel.