Zeeland krijgt snel nieuwe korpschef

Bij het politiekorps van Zeeland wordt snel een tijdelijke korpschef van buitenaf aangesteld. Dat zijn korpsbeheerder en burgemeester van Middelburg Koos Schouwenaar, de ondernemingsraad van het korps en het ministerie van Binnenlandse Zaken overeengekomen, zo meldt het ministerie vandaag.

De huidige korpschef Fup Goudswaard verloor afgelopen week het vertrouwen van de ondernemingsraad, waarna Schouwenaar hem direct de wacht aanzegde. De politieregio zou al langere tijd met een tekort aan personeel kampen. Ook zou de financiële situatie kortgeleden rooskleurig aan de ondernemingsraad zijn voorgesteld, maar volgens politievakbond ACP is gebleken dat een tekort dreigt.

Ook kreeg Goudswaard geen verklaring van geen bezwaar van de AIVD. Zo'n verklaring is nodig om de functie te kunnen bekleden. Waarom de verklaring niet wordt afgegeven, wil de AIVD niet zeggen. Goudswaard zegt zelf dat de dienst hem chantabel acht omdat hij in het verleden vreemd is gegaan. Volgens Goudswaard gaat het om een buitenechtelijke relatie die hij vijftien jaar geleden startte met zijn toenmalige leidinggevende. Dat hij daardoor chantabel zou zijn, bestrijdt hij.

De korpschef zou ook een afgeschreven politieauto met winst hebben verkocht. Zelf mag de chef het rapport over zichzelf niet inzien.

De nieuwe interim-korpschef moet betere verhoudingen binnen het korps bewerkstelligen. Goudswaard gaf zelf eerder al aan dat hij niet denkt dat hij nog als korpschef kan terugkeren. Hij hoopt dat hij elders voor de overheid aan de slag kan. Van welk korps zijn vervanger afkomstig is, is niet bekendgemaakt.