Vermiste Nederlander op K2 terecht

De Utrechtse klimmer Wilco van Rooijen die werd vermist op de Pakistaanse berg K2 is terecht. Hij kwam vanochtend aan in een kamp op de flanken van de op een na hoogste berg ter wereld. Dat heeft de expeditie van de klimmer, Norit K2, op internet gemeld.

Van Rooijen is uitgeput, maar maakt het goed, aldus een verklaring. "Hij heeft alleen problemen met zijn voeten." De reddingsoperatie om andere klimmers van de beruchte top te halen, is in volle gang.

Verschillende expedities raakten vrijdag in de problemen niet ver van de top van de K2, die met zijn 8611 meter geldt als de moeilijkst te beklimmen berg ter wereld. Vier klimmers zouden zijn omgekomen, anderen worden nog vermist. Onder hen is een Ier, de eerste uit zijn land die de berg heeft bedwongen, die samen met Van Rooijen naar boven klom.

Van Rooijen en anderen raakten vrijdag tijdens de afdaling afgesloten toen een vallend ijsblok hun touwen doorsneed. Zij konden daardoor na het bereiken van de top niet afdalen. De andere Nederlandse deelnemers zijn in veiligheid.

De piramidevormige K2, op de grens van Pakistan en China, is onder klimmers erg berucht. Het extreem veranderlijke weer rond de top maakt een klim tot een hachelijke onderneming. Tot nog toe hebben 280 mensen de top bereikt, zeker 66 klimmers overleden tijdens de beklimming.

Het was de derde poging van Van Rooijen om de K2 te bedwingen. In 1995 raakte hij zwaargewond bij een eerdere beklimming van de K2. Hij werd toen geraakt door een vallend rotsblok.