Huisarts 26 uur per week bezig met administratie

Huisartsen, doktersassistentes en praktijkondersteuners zijn samen wekelijks 26 uur bezig met administratief werk. Daardoor kan minder tijd worden besteed aan patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Na invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet, vorig jaar, is de lastendruk toegenomen. De NZa besloot daarom tot een onderzoek om de omvang van de administratieve handelingen in kaart te brengen.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat twee derde van de tijd die dokters aan administratieve lasten kwijt zijn, wordt gevuld met naleving van regels van de overheid. De huisarts zou deze taken grotendeels ook uitvoeren als dat niet in de wet zou zijn geregeld. Zo kost het verwerken van patiëntgegevens ruim twaalf uur per week, heeft de NZa onderzocht.

Naast de overheid zorgen onder meer ook zorgverzekeraars en brancheorganisaties voor de toename van de administratieve handelingen. De NZa vindt nog steeds dat de lasten moeten worden teruggedrongen en spreekt daarover met onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van Volksgezondheid.