Uitgeleverde Nederlander terug uit Polen

De Nederlander die op verdenking van drugshandel vorig jaar werd uitgeleverd aan Polen, is op borgtocht vrijgelaten. Hij is vrijdagochtend teruggekeerd in Nederland, zegt zijn woordvoerder. Robert Hörchner uit Sint-Michielsgestel was de eerste Nederlander die aan Polen werd uitgeleverd, tot grote woede van advocaat Cees Korvinus.

De vijftiger zou in 1999 een hennepplantage hebben gehad in Polen. Korvinus stelde eerder al dat zijn cliënt erin is geluisd door een voormalig Poolse zakenpartner in de textielindustrie. Toen de twee al niet meer samenwerkten en de kwekerij werd ontdekt, zei de Pool dat de Nederlander het brein erachter was. De Nederlandse rechter stelde niet te kunnen oordelen over de zaak en leverde hem uit aan het Oost-Europese land.

In afwachting van de rechtszaak liet Polen de Brabander donderdag na betaling van 4500 euro borg vrij. Volgens zijn woordvoerder is het in Polen gebruikelijk dat verdachten tussentijds naar huis worden gestuurd, omdat de wet dat zou voorschrijven. Hörchner heeft negen maanden in Polen vastgezeten en één in Nederland. Volgens zijn woordvoerder hebben bijna alle getuigen ontlastende verklaringen afgelegd en moeten nog Nederlandse getuigen worden gehoord. De hele gang van zaken zou erop duiden dat Hörchner wordt vrijgesproken. Mocht hij toch worden veroordeeld, dan kan hij zijn straf in Nederland uitzitten.

De omstandigheden in de Poolse gevangenis waren volgens Hörchners zegsman 'slecht met vijf uitroeptekens'. Zo zou de Brabander met zo'n zes medegevangenen een cel van 3,5 bij 4,5 meter hebben moeten delen en een huidaandoening hebben overgehouden aan de douche. Ook zou er een open toilet zijn geweest en de kwaliteit van het eten slecht. Bovendien was het gevangenispersoneel 'intimiderend en niet erg voorkomend', zegt de woordvoerder. Hörchner zou geen enkele keer naar huis hebben mogen bellen en aan hem gerichte post zou zijn achterhouden.

Het is niet bekend wanneer Hörchner in Polen voor de rechter moet verschijnen. Zijn zegsman rekent op niet eerder dan het najaar.