Hirsch Ballin wil rechters naar buitenland sturen

Rechters moeten meer ervaring opdoen in het buitenland. Dat heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) maandag gezegd op een internationale conferentie in Bordeaux. De centrale vraag was daar hoe Europese rechters moeten worden opgeleid nu Europese regelgeving steeds meer invloed krijgt.

Om vertrouwen in de rechtspraak te houden moet de rechtsgang volgens Hirsch Ballin in de Europese landen aan dezelfde normen voldoen. Bij veel rechters ontbreekt het volgens de minister echter aan kennis over Europese wetgeving en wetgeving in andere lidstaten.

Juridische opleidingen in Nederland besteden volgens Hirsch Ballin al langer een 'substantieel' gedeelte aan Europees recht. Ook positief is hij over een uitwisselingsprogramma voor Europese rechters en officieren van justitie. Vorig jaar konden vierhonderd van hen daardoor een stage in het buitenland lopen. "Door dergelijke stages krijgen rechters meer inzicht in de nationale rechtsstelsels in de lidstaten." Volgens de minister moet dit soort uitwisselingen vaker voorkomen.