Turkije: Israël en Syrië willen vrede

Israël en Syrië hebben beide de 'politieke wil' om vrede te stichten. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken, Ali Babacan, woensdag gezegd.

De landen zullen snel, in de komende weken, via de bemiddeling van Turkije een vierde ronde van indirect overleg houden, zei Babacan. "Er is hoop. We hadden geen deel uitgemaakt van de onderhandelingen als die er niet was."

Turkse bemiddelaars zijn al in drie periodes heen en weer gereisd tussen Israëlische en Syrische onderhandelaars, die zich in verschillende hotels in Istanbul bevonden. De gesprekken hadden in het geheim plaats. De resultaten zijn niet bekendgemaakt.

De Syrische president Bashar Assad sluit niet uit dat op een gegeven moment direct wordt onderhandeld, maar volgens hem pas wanneer de Verenigde Staten een nieuwe president hebben, in januari volgend jaar.

Turkije onderhoudt nauwe banden met zowel Israël als Syrië. Syrië eist dat Israël de Golanhoogvlakte teruggeeft, de joodse staat in 1967 veroverde. Israël heeft hier in principe mee ingestemd, maar de landen zijn het nog niet eens over de precieze grens en de aard van de toekomstige betrekkingen. Eerdere vredesbesprekingen tussen de landen liepen in 2000 vast.