'Doorbraak in onderzoek naar malaria'

Australische wetenschappers hebben mogelijk een doorbraak bereikt in de strijd tegen malaria. De onderzoekers hebben een methode gevonden om het virus dat de rode bloedcellen aanvalt te stoppen.

Eenmaal besmet met malaria, zorgt een kleefstof ervoor dat het virus zich aan bloedcellen hecht en niet door het immuunsysteem uit het lichaam kan worden verwijderd. Vervolgens worden de bloedcellen één voor één vernietigd. De onderzoekers hebben nu ontdekt hoe deze kleefstof kan worden 'uitgeschakeld'. Door slechts een van de acht proteïnen te verwijderen, die toestaan dat de kleefstof zich aan gekaapte bloedcellen hecht, wordt de ziekte gestopt.

Volgens professor Cowman, lid van het onderzoeksteam van het Walter and Eliza Hall medisch onderzoekscentrum, kan de identificatie van de proteïnen de sleutel tot het bestrijden van malaria zijn. "We blokkeren in feite het vermogen van een parasiet om ziektes te veroorzaken", aldus Cowman.

Malaria is momenteel al goed te genezen, mits er op tijd met de behandeling wordt gestart. Jaarlijks overlijden er meer dan een miljoen mensen aan malaria, vooral jonge kinderen in de landen ten zuiden van de Sahara, maar ook in grote delen van Azië en Zuid-Amerika.