'VS bombardeerde Afghaanse bruiloftsstoet'

Bij een Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan zijn 47 bruiloftsgasten omgekomen. Er vielen negen gewonden. Dat heeft een Afghaanse overheidscommissie vrijdag bekendgemaakt.

In de provincie Nangarhar was zondag een groep bruiloftsgasten onderweg van het dorp van de bruid naar het dorp van de bruidegom. Amerikaanse vliegtuigen beschoten de stoet twee keer. Onder de doden waren 29 vrouwen en kinderen. Ook de bruid kwam om het leven.

De Verenigde Staten beweerden in eerste instantie dat alleen was geschoten op terroristen. Daarop gaf de Afghaanse president Hamid Karzai een commissie opdracht de zaak te onderzoeken. De commissie, bestaande uit defensiemedewerkers, parlementsleden en medewerkers van de Afghaanse geheime dienst, keerde donderdag terug van de locatie van het bombardement en bevestigde vrijdag dat er alleen maar onschuldige slachtoffers waren gevallen. De commissie betaalde de nabestaanden tweeduizend dollar voor iedere dode. Gewonden kregen elk duizend dollar.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei vrijdag 'dat het altijd tragisch is als er onschuldige slachtoffers vallen'. Volgens de woordvoerder wordt nooit bewust op burgers geschoten en wordt het geval van de bruiloftsgasten nog onderzocht.

De kwestie van burgerslachtoffers heeft al vaker tot wrijving geleid tussen de Afghaanse regering enerzijds en de VS en de NAVO anderzijds. De reputatie van de door het Westen gesteunde Karzai bij de Afghaanse bevolking lijdt eronder. De president heeft dan ook al meermalen opgeroepen tot een betere samenwerking tussen Afghaanse en buitenlandse troepen als het gaat om het bestrijden van opstandelingen in bewoonde gebieden.

In Afghanistan zijn dit jaar meer dan 2200 mensen omgekomen door aan de opstand gerelateerd geweld. Vorig jaar kwamen volgens de Verenigde Naties in totaal meer dan achtduizend mensen om.