Cipiers: Bijlmerbajes onveilig voor personeel

De veiligheid van de bewakers in twee torens van de Penitentiaire Inrichting Over-Amstel (PIOA), in de volksmond 'Bijlmerbajes' genaamd, is in het geding. De cipiers schrijven in een brief aan de Amsterdamse zender AT5 dat zij bezorgd zijn over hun eigen situatie in de gevangenis. De oorzaak zou het versoberde dagprogramma zijn, waardoor de gevangenen opgefokt raken.

De bewaarders van de torens Het Schouw en Demersluis zeggen dat de situatie elk moment kan escaleren. "Er wordt meer verbaal geweld gebruikt en waar nodig zijn de gevangenen ook niet bang om geweld te gebruiken tegen justitiepersoneel", aldus de opstellers van de brief. Ruim tachtig procent zou het nieuwe dagprogramma, waarin gevangenen onder andere minder vaak mogen douchen en luchten, niet verstandig vinden.

Volgens het ministerie van Justitie zijn de nieuwe regels in overeenstemming met de wet en heeft de ondernemingsraad van de gevangenis ingestemd met de wijzigingen. Abvakabo FNV zegt echter dat de instemming onder druk van de directie tot stand is gekomen. De situatie en eventuele problemen naar aanleiding van het huidige dagprogramma worden dagelijks besproken volgens een woordvoerder van Justitie. Na vier maanden volgt een uitgebreide evaluatie.

Begin van deze maand brak er kortstondig een opstand uit onder de gevangenen als gevolg van het nieuwe dagprogramma. Na een aantal uur wist de Interne Ordedienst de rust te herstellen en de gevangenen terug naar hun cel te brengen.