Rellen bij Napels om vuilniscrisis

De Italiaanse politie is vrijdagnacht slaags geraakt met demonstranten die boos zijn over plannen van de regering om vuilnis uit Napels te dumpen in hun woonplaatsen.

De spanningen hielden zaterdag aan. De oproerpolitie keek toe hoe een demonstrant in de buurt van de Napolitaanse voorstad Chiaiano een vuurbom gooide, maar greep niet in. Andere demonstranten gooiden blikjes en ander afval naar de agenten. De regering van premier Silvio Berlusconi heeft Chiaiano en negen andere locaties uitgekozen om er tonnen van het vele afval uit Napels te storten.

De politie poogde vrijdagnacht een bus te verwijderen waarmee demonstranten de weg blokkeerden naar de uitgekozen plek in Chiaiano. Daarop braken ongeregeldheden uit. Zowel agenten als demonstranten raakten gewond. Er werden drie arrestaties verricht, meldde het persbureau Ansa. Berlusconi heeft toegezegd het leger in te zetten om de tien plekken te bewaken.

De afvalcrisis in Napels bereikte eind vorig jaar een nieuw dieptepunt, toen vuilnismannen aankondigden dat ze het afval nergens meer kwijt konden. Het steeds terugkerende probleem wordt veroorzaakt door slecht bestuur, het verzet van omwonenden tegen het openen van nieuwe stortplaatsen en afvalverwerkingsinstallaties en de infiltratie door de maffia van de ophaaldiensten. Met de zomer in aantocht is de stank in Napels nauwelijks nog te harden.