Verhagen praat in Afghanistan over gevangenen

Minister Maxime Verhagen is vandaag begonnen aan een kort bezoek aan Afghanistan. Hij zal daar onder meer praten met president Hamid Karzai en dr. Sima Samar van de onafhankelijke Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC over de behandeling van gevangenen en mensenrechten. Met Karzai wil Verhagen verder doorspreken over de doodstraf, mediawetgeving en het te kleine aantal politieagenten in de provincie Uruzgan.

Verhagen ontkent niet dat de omstandigheden in de Afghaanse gevangenissen erbarmelijk zijn. Hij benadrukte echter voorafgaand aan zijn gesprekken dat dankzij de Nederlandse overeenkomst met de Afghanen over de behandeling van gevangenen er geen ernstige misstanden zijn. Hij reageerde daarmee op klachten van drie van de ongeveer 150 gevangenen die onlangs de media haalden. De Tweede Kamer wil daar opheldering over. De Kamer heeft die klachten nooit zelf gehoord, maar volgens Verhagen heeft hij de Kamer niet onvolledig geïnformeerd. Er was in zijn ogen geen sprake van ernstige misstanden. Andere incidenten op het Nederlandse Kamp Holland die het NRC Handelsblad boven tafel haalde, zijn aan de Kamer gemeld, zei de minister.

Hij wil de Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC vragen om niet alleen in de hoofdstad Kabul maar ook in Uruzgan de gevangenen te bezoeken. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd. Verhagen wil bij dit proces helpen door bijvoorbeel mensen in te vliegen. "Omdat we elke schijn van misstand willen zien te voorkomen is het onafhankelijk monitoren belangrijk." Daarnaast vindt de minister dat de internationale gemeenschap duidelijker haar steun moet uitspreken voor de AIHRC en publiekelijk duidelijk moet maken dat onafhankelijke mensenrechtenverdedigers belangrijk zijn.

Verhagen wordt tijdens zijn reis vergezeld door zijn Slowaakse collega Jan Kubis en de Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Baska. Slowakije is een nieuwe partner van Nederland in Uruzgan en besloot onlangs in totaal 250 militairen naar het zuiden te sturen. "Ik wil mijn Slowaakse collega's bekend maken met de situatie in Afghanistan en Uruzgan", zei Verhagen. Hij wil samen met de Slowaakse ministers steun overbrengen aan de Nederlandse militairen en de civiele staf die nu onder moeilijke omstandigheden hun werk verrichten.
Submitter:  Bron: ANP