'Clinton moet uit presidentsrace stappen'

Het grote overlopen is begonnen: voormalig senator George McGovern, tot voor kort supporter van Hillary Clinton, staat vanaf nu achter de nominatie van Barack Obama. De 85-jarige McGovern roept Clinton op om uit de race om het presidentschap te stappen.

McGovern, die in 1972 als Democratisch presidentskandidaat de strijd om het Witte Huis verloor van Nixon, is een goede vriend van de familie Clinton. Hij heeft vandaag Bill Clinton telefonisch geïnformeerd over zijn besluit. Volgens hem is het na de ruime overwinning van Obama in North Carolina en de minimale overwinning van Clinton in Indiana vrijwel onmogelijk geworden voor Clinton om de nominatie nog in de wacht te slepen.

De laatste weken heeft Obama steeds meer zogenaamde superafgevaardigden achter zich weten te krijgen: senatoren, gouverneurs, Congresleden of andere belangrijke personen binnen de partij die zelf mogen bepalen op welke kandidaat ze hun stem uitbrengen op de partijconventie in augustus. Volgens de laatste cijfers van de grote Amerikaanse televisiezenders heeft Clinton nu in totaal ongeveer 1680 afgevaardigden verzameld en Obama ongeveer 1840. Om de nominatie direct in de wacht te slepen zijn 2024 afgevaardigden vereist. Clinton zou dan tweederde van de nog te verdelen afgevaardigden nodig hebben om te winnen.

Hillary Clinton laat zich door deze ontwikkelingen echter niet uit het veld slaan. Ze sprak haar aanhang in Indianapolis vannacht toe met een strijdvaardig "thanks to you, it's full speed to the White House!" Clinton won Indiana met 51 procent tegen 49 procent voor Obama. Uit een exit-poll van MSNBC blijkt overigens dat 1 op de 8 personen die voor Clinton hebben gestemd in deze voorverkiezing, van plan is in november bij de presidentsverkiezingen op John McCain te stemmen. Bij Obama is dat 1 op de 22. Zonder de McCain-aanhangers zou Obama de voorverkiezingen in Indiana hebben gewonnen.

Vandaag is Clinton naar West Virginia vertrokken om daar campagne te voeren voor de voorverkiezingen die daar voor volgende week dinsdag gepland staan. Ze zei daar dat ze nog altijd niet van plan is uit de presidentsrace te stappen. "Ik voel me heel goed na mijn overwinning in Indiana. Het is een nieuwe dag, het is een nieuwe staat, het is een nieuwe verkiezing." De verwachting is dat Clinton in West Virginia ruim van Obama zal winnen, maar er zijn slechts 39 afgevaardigden te verdelen. Na Oregon (65 afgevaardigden) en Kentucky (60) op 20 mei en Puerto Rico (63) op 1 juni lopen de Democratische voorverkiezingen op 3 juni af met Montana (24) en South Dakota (23).