Eerste debatavond Wilders in Waddinxveen

PVV-leider Geert Wilders gaat vrijdagavond 16 mei voor het eerst in het land in gesprek met belangstellenden over zijn anti-Koranfilm Fitna, de islam en integratieproblemen. Dat heeft Wilders woensdagavond aangekondigd in het NOS Journaal.

De bijeenkomst in zalencentrum Het Trefpunt in Waddinxveen is, als het goed gaat, de eerste in een reeks discussieavonden in het land. Nadat hij zijn film had uitgebracht, zei hij direct dat hij met voor- en tegenstanders in gesprek wil over de islam. Volgens de politicus is iedereen uit de regio welkom. In verband met de veiligheid kunnen mensen niet spontaan naar de avond komen, maar moeten ze zich eerst aanmelden.

Wilders zal ook imams, moskeebesturen en andere vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in Gouda uitnodigen. De zaal in Waddinxveen biedt plaats aan 100à 150 mensen. Ook leden van de PVV-fractie zullen de discussie bijwonen en eraan deelnemen, zei Wilders in een toelichting.

Volgens hem zorgt de overheid voor de veiligheid in de omgeving van het gebouw en betaalt de partij zelf de maatregelen die voor de beveiliging binnen nodig zijn, zoals detectiepoortjes. Volgens Wilders heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) groen licht voor de bijeenkomst gegeven.

Burgemeester H. Roijers van Waddinxveen werd woensdagochtend ingelicht door de NCTb. Hij beschouwt de bijeenkomst als een "particuliere aangelegenheid". De lokale politie zal volgens hem wellicht wat bijstand verlenen, maar is verder niet nauw bij de veiligheidsmaatregelen betrokken.