Wilders bereid tot rectificatie na foute foto

Geert Wilders en Salah Edin gaan overleggen over een rectificatie waarin staat dat in 'Fitna' per abuis de foto van de rapper wordt vertoond, waar op Mohammed B. wordt gedoeld. Dat is de uitkomst van een zitting in de rechtbank in Amsterdam, waar maandag het kort geding diende dat de rapper tegen de PVV-voorman had aangespannen. De politicus was zelf bij de zitting aanwezig.

Afgesproken is dat Wilders een rectificatie opstelt, die op de website van de PVV wordt geplaatst en naar nationale en internationale persbureaus wordt gestuurd. Hij legt de tekst voor dinsdag 17.00 uur ter goedkeuring voor aan Edin. Op zijn beurt maakt de rapper een lijst met websites die 'Fitna' aanbieden, om hen op de hoogte te stellen van het onrechtmatig gebruik van de foto. Wilders wijst die websites woensdag op het gebruik van de verkeerde foto in de eerste versie van 'Fitna'. Het versturen van de rectificatie en het informeren van de sites over het verkeerde portret, stuitte bij Wilders op 'geen enkel probleem', zo bleek tijdens de zitting.

De advocaat van de politicus, Patrice Katz, haalde maandag hard uit naar de rapper. Volgens de raadsman is Edin 'niet het heilige boontje zoals hij doet voorkomen' en is hij onder meer een ontkenner van de Holocaust, doelend op zijn uitspraken in een uitzending van het televisieprogramma Premtime. Margriet Koedooder, de advocaat van de rapper, voerde aan dat de uitspraken waren verknipt en dat uitlatingen van Edin niet in de juiste context zijn getoond. Ook heeft de rapper volgens de raadsvrouw afstand genomen van de uitzending.

Het verwijt aan het adres van Wilders dat de rapper na de antikoranfilm bekend kan staan als de moordenaar van Theo van Gogh, is ongegrond, betoogde Katz. De foto stond immers ook al voor het verschijnen van 'Fitna' op internet. Edin had dus al eerder in verband kunnen worden gebracht met moord en terreur, betoogde de advocaat.

Koedooder vertegenwoordigde ook Ilja Meefout, de fotograaf van het portret. Zijn auteursrecht is geschonden, maar hier kon Katz zich niet in vinden. Volgens de raadsman is onvoldoende creativiteit in de foto te ontdekken omdat het portret als 'twee druppels water' lijkt op de foto van Mohammed B. "Er is geen persoonlijke stempel van de fotograaf."

De rapper en fotograaf willen dat de verspreiding van de originele 'Fitna' met het portret van Edin wordt gestaakt. Zondag liet Wilders een nieuwe versie online zetten waarin de foto van de echte Mohammed B. wordt getoond. Doordat de partijen nu een akkoord hebben over de rectificatie en het persbericht, blijft de eis tot schadevergoeding nog staan. Edin wil 25 duizend euro voor de geleden schade, Meefout eist vijfduizend euro, zo werd donderdag al duidelijk. De rechter doet hier 17 april uitspraak over.